This website uses cookies.
Do you agree?
I'm ok with that More info

Multipurpose hall Palau dels Comtes

Länk

Castelló d'Empúries, Girona

Arquitectes

Location
Castelló d’Empúries (Alt Empordà, Girona)

Use
Cultural – Sala polivalent (espectacles, exposicions, festes…)

Surface area
1.650 m2

Year
2020-21 (concurs); 2022 (projecte)

Status
Inici obres previst 2023

Description
L’edifici es va construir originàriament com a església, tot i que ha patit diverses reformes i modificacions al llarg de la seva història i ha estat seu de diferents usos. Des de l’any 1933, després de la rehabilitació de l’arquitecte municipal Claudi Díaz, i fins avui, l’edifici funciona com a sala polivalent municipal, acollint bona part de l’oferta cultural del municipi.

El conjunt de l’antic Palau dels Comtes de Castelló (també conegut com a Convent de Sant Domènec- S.XVII), on es troba l’església, està considerat monument històrico-artístic per tal de preservar-ne les característiques tipològiques, estructurals i funcionals.

La situació estratègica de l’edifici dins del centre històric del municipi entra en contradicció amb el caràcter hermètic i introvertit que l’edifici té a dia d’avui. Entenem la seva posició com una gran oportunitat per articular els espais públics que l’envolten i potenciar el seu paper d’edifici municipal que serveix i equipa el municipi.

La configuració actual de l’edifici no facilita un ús polivalent i versàtil dels seus espais. Ni els accessos principals, ni les circulacions (justament poc circulars), ni la mono-orientació de l’espai escènic principal afavoreixen aquesta condició.

El projecte proposat es podria resumir en 3 fites principals:

1- Re-connectar l’edifici amb els espais públics emfatitzant el seu caràcter públic i municipal.
2- Descobrir i dignificar l’edifici original i els seus espais principals posant en valor el patrimoni arquitectònic.
3- Oferir 3 espais polivalents de diferents característiques que permetin, a més d’una major flexibilitat i diversitat d’usos, la simultaneïtat d’activitats.

El projecte, en fase de concurs, proposava anar més enllà de l’adequació dels espais interiors de l’equipament adaptant-los als requisits actuals i ambicionava reconnectar l’equipament amb l’espai públic adjacent, activant-lo i millorant l’accessibilitat universal d’una zona complicada del centre històric del poble. Es proposava resoldre la necessitat de flexibilitat amb 3 espais polivalents de diferents característiques que permetin, a més d’una major flexibilitat d’usos, la simultaneïtat d’activitats. A més, proposava la implementació d’estratègies passives aprofitant la necessitat de rehabilitar la coberta de l’edifici per a reduïr la demanda del futur equipament descobrint també el patrimoni arquitectònic interior que ha anat quedant ocultat o desfigurat amb el pas del temps i les múltiples intervencions que s’han dut a terme per anar adaptant l’edifici a diferents usos.

Per tal d’alliberar els 3 espais polivalents que es proposen cal re-organitzar el programa de manera que tots aquells usos que serveixen i complementen els espais polivalents no interfereixin en aquests.

Els nous espais multifuncionals alliberats de l’edifici, corresponents a les 3 naus principals, són:

1- El Foyer, a l’accés des de la Plaça del Joc de la Pilota. Alliberat i mostrant els sostres de voltes originals.
2- L’Antic Teatre, recuperant el volum original d’aquesta nau central en eliminar el fals-sostre.
3- La Sala de l’Absis (antiga capçalera), on rebaixant el nivell del terra fins a la cota de la plaça Josefina Gambús, descobrirem un espai d’unes noves proporcions que a més permetrà dignificar i contemplar l’absis i les voltes de creueria del sostre en tota la seva plenitud.

Gràcies a la nova organització, aquests tres espais polivalents podran funcionar de manera independent i, quan sigui necessari, simultània. A més, cada un d’ells passarà a tenir una relació directa amb l’espai públic exterior adjacent a aquest permetent desplegar l’activitat en ells. Però al mateix temps, es resolen les circulacions de manera que tant els nous espais multifuncionals com els espais públics exteriors quedin connectats entre ells podent funcionar, si s’escau, com un gran conjunt per a esdeveniments de major envergadura.

Architecture
Länk Arquitectes

Client
Ajuntament Castelló d’Empúries

Imatges
Arxiu històric de Castelló d’Empúries (Fotos històriques)
Länk Arquitectes (exteriors)
RAWRAW (interiors)

länk arrow länk arrow länk arrow