This website uses cookies.
Do you agree?
I'm ok with that More info

Groundfloor Unió

Länk

Garraf, Barcelona

Arquitectes

Location
Garraf (Sitges, Barcelona)

Use
Single-family house on ground floor

Surface area
72 sqm

Year
2021 – 2022

Status
Built

Description
The village of Garraf is located a few kilometres south of Barcelona, enclosed between a small nautical port, a rock landscape which is characteristic of the area, and a few small picturesque beaches.

The house, located in the centre of the village with its little white houses, but at the same time bordering the train tracks, is on the ground floor of a small building of rather poor construction. Although it is semi-detached, it benefits from a third façade thanks to a small passage that crosses the row of houses. Someone took the opportunity to create a second entrance through that passage.

El client, acostumat a viure en un veler al mateix port, tenia clar el que buscava: Confort, optimització (per aprofitar cada racó) i flexibilitat (per anar trobant la configuració ideal dels espais en funció de les necessitats de cada moment).

The construction had been suffering some improvised modifications and the interior had been subdivided, to the point of splitting it into two independent units. The moisture, the lack of ventilation, the absence of insulation and the proximity of the train tracks were issues that needed to be urgently resolved. The project is based on decisions that aim to renovate the building and increase comfort in a passive way, in order to reduce energy consumption in the future.

The first decision is to create new openings in the wall that formerly divided the space in order to achieve cross ventilation throughout the house. This decision will also set the guideline for the new interior layout and, on the other hand, will offer much longer views that will also visually connect openings on opposite façades.

Secondly, it was decided to thermally and acoustically insulate the 3 façades on the inside (due to the impossibility of doing so on the outside) and also to level the entire floor, taking advantage of the need to insulate and impermeabilize the entire floor, which was on 2 different levels, dividing the interior into 2 spaces at different heights.

With the new pavement on the same level and the new openings in the interior wall, we proposed a fluid configuration of the spaces, accumulating all the 'static' pieces (kitchen units, wardrobes...) in a central strip without them conditioning the spaces they complement and allowing you to walk around them. A system of integrated sliding doors will help ensure that the different configurations are effective.

The materiality seeks to simplify a certain complexity of interior elements and at the same time to connect with the tones and atmosphere of a Mediterranean summer village with a fishing past.

Architecture
Länk Arquitectes

Client
Private

Works
Casa Teva Reformes S.L.

Photos
Pol Masip (Context and result)
Länk Arquitectes (previous condition, process)

länk arrow länk arrow länk arrow