Aquesta web fa servir cookies.
Et sembla bé?
Entesos Més info

Edifici La Palla

Länk

Ciutat Vella, Barcelona

Arquitectes

Localització
Ciutat Vella, Barcelona

Programa
Rehabilitació d’edifici d’habitatges i local

Superfície
375 m2

Any
2017 – 2018

Estat
Construït

Descripció Completa
L’edifici de 5 habitatges i un local es troba al casc antic de Barcelona, a escassos metres de la catedral. L’obra original data de l’any 1886 i a banda de presentar un estat de degradació de la construcció evident, la tipologia dels habitatges que trobavem havia quedat totalment obsoleta.

Les 4 intervencions principals consisteixen en:

1. Reparar i reforçar els elements estructurals que ho necessitin.
2. Millorar el comportament tèrmic i acústic del conjunt.
3. Introduir un nou ascensor creant un vestíbul d’accés més ampli.
4. Re-configurar els espais per adaptar els habitatges a models de vida contemporanis.

La morfologia de la parcel·la, estreta, profunda i en cul-de-sac, sembla que limiti força les possibilitats. Però els 3 patis de llums  alternats, ajuden a trobar respostes. Un d’ells s’aprofita per col·locar el nou ascensor, adjacent a l’escala existent. D’aquesta manera es crea un nou vestíbul d’accés independent que conviu amb el local de la planta baixa. Els 2 patis restants s’aprofiten per il·luminar i ventilar de forma natural l’espai principal d’estar-cuina-menjador dels nous habitatges, estenent-se en tota la profunditat de la parcel·la.

La disposició d’aquest espai allargat permet crear 2 habitacions: Una en façana i l’altra al fons de la parcel·la. Finalment, la cuina abraça el pati de llums central com si fos un moble nou que descobreixes només entrar al pis i que a la vegada articula l’espai principal. Aquesta configuració ofereix una versatilitat completament nova en l’habitatge.  L’ús de les habitacions no el determina la posició d’altres peces, sinó que cada usuari podrà decidir-lo segons criteris acústics, tèrmics, lumínics, o senzillament personals.

La materialitat dels espais posa de manifest i subratlla tant els nous elements (cuina, paret divisòria, portes, noves instal·lacions, reforços estructurals, etc.) com els pre-existents (sostre de bigues de fusta i revoltó ceràmic, parets d’obra i maçoneria, etc.).

Sense donar l’esquena a la construcció pre-existent, el projecte permet el reaprofitament de l’edifici sota nous criteris i necessitats i potencia formes de viure contemporànies.

Arquitectura
Länk Arquitectes

Promotor
Privat

Construcció
Betbarna Reunides Construcció, S.L.

Fotografia
Wikimedia Commons (introducció)
Länk Arquitectes (estat previ, procés)
Joan Guillamat (finals)

länk arrow länk arrow länk arrow