Aquesta web fa servir cookies.
Et sembla bé?
Entesos Més info

Baixos Unió

Länk

Garraf, Barcelona

Arquitectes

Localització
Garraf (Sitges, Barcelona)

Programa
Habitatge unifamiliar en planta baixa

Superfície
72 m2

Any
2021 – 2022

Estat
Construït

Descripció Completa
El poble del Garraf es troba a pocs kilòmetres al sud de Barcelona, enclaustrat entre un petit port nàutic, un paisatge de roca característica del lloc, i alguna platgeta idíl·lica.

L’habitatge, al centre del poble de casetes blanques però a la vegada fent frontera amb les vies del tren, es troba a la planta baixa d’un petit edifici de construcció més aviat precària. Tot i ser aparellat, gaudeix d’una tercera façana gràcies a un passatge que travessa la filera de cases. Algú va aprofitar l’ocasió per crear-hi un segon accés.

El client, acostumat a viure en un veler al mateix port, tenia clar el que buscava: Confort, optimització (per aprofitar cada racó) i flexibilitat (per anar trobant la configuració ideal dels espais en funció de les necessitats de cada moment).

La construcció havia anat patint modificacions mig improvisades i l’interior s’havia anat compartimentant, fins a arribar a dividir-ho en 2 unitats independents. La humitat, la falta de ventilació, l’absència d’aïllaments i la proximitat de les vies del tren eren temes a resoldre d’urgència. El projecte parteix d’unes decisions encaminades a sanejar l’immoble i incrementar el confort de forma passiva, reduint així el consum d’energia pel futur.

La primera decisió consisteix a crear noves obertures en el mur que antigament partia l’espai per aconseguir la possibilitat de fer ventilacions creuades en tot l’habitatge. Aquesta decisió també donarà les pautes per a la nova distribució interior i, de retruc, oferirà unes visuals molt més llargues que també connectaran visualment obertures de façanes oposades.

En segon lloc, s’aposta per aïllar tèrmicament i acústicament les 3 façanes per l’interior (per la impossibilitat de fer-ho per l’exterior) i també per anivellar tot el paviment aprofitant la necessitat d’aïllar i impermeabilitzar tot el terra, que es trobava a 2 nivells dividint l’interior en 2 espais a diferent alçada.

Amb el nou paviment a nivell i les noves obertures del mur interior, proposem una configuració fluida dels espais, acumulant totes les peces ‘estàtiques’ (mobles de cuina, armaris…) en una franja central sense que condicionin en excés els espais que equipen i permetent rodejar-les. Un sistema de portes corredisses integrades ajudarà a fer que les diferents configuracions siguin efectives.

La materialitat proposada busca simplificar una certa complexitat d’elements interiors i al mateix temps connectar amb les tonalitats i l’atmosfera d’un poble mediterrani d’estiueig amb un passat pescador.

Arquitectura
Länk Arquitectes

Promotor
Privat

Construcció
Casa Teva Reformes S.L.

Fotografia
Pol Masip (Context i resultat)
Länk Arquitectes (estat previ, procés)

länk arrow länk arrow länk arrow